Historie značky Porte

Vše začalo už kdysi dávno, kdy nadšený cyklista z Belgie, Porte, ukončil svoji závodní kariéru. Jak už to tak bývá, cyklisté se rádi motají mezi svými. Porte proto začal pracovat jako mechanik v bike shopu. Předcházelo tomu příležitostní opravování kol doma. V bike shopu opravoval kola závodníkům. Cyklistika mu zůstala v krvi dodnes. Porte začal tunit a odlehčovat především horská kola. Kdo je gramař, ví, že gramařina je pekelně drahá záležitost. Každý gram shozený z biku, stojí nějakou tu stokorunu, leckdy i tisícikorunu. Díky tomu se Porte rozhodl pro jiné řešení. Řešení, kdy do sekty gramařů bude moci vstoupit širší okruh cyklistů a jejich milovníků. A tak tedy učinil. Vymyslel produkty, které by chtěl vyrábět a na kterých se dá ušetřit nejvíce gramů a také peněz. Nabídka super váhy, nekompromisní ceny a nejvyšší možné kvality zde nabírá nové obrysy.

Psal se rok 2019 a firma byla založena právě s prvními nákresy a skicami ráfků. Bývalý biker se zaměřuje na cross country a maratonské disciplíny. Porte ví, že na ráfcích lze ušetřit spousta gramů a cenová hladina konkurence je zcela mimo rozpočet většiny bikerů. Jako první na svět přišla řídítka společně s ráfky. Produkty to byly zcela odlišné než znáte nyní z portfolia Berg Carbon parts. Ráfky byly užší, řídítka na sobě měla pouze samolepky a celé to bylo ještě v plenkách.

Následoval rok 2020 a vývoj pokročil, kdy se tyto produkty začaly vyrábět sériově v menších počtech. Od tohoto roku jsme měli možnost i my, RIDEBERG.CZ, testovat kola Berg s vnitřní šíří 25 mm, která jsou dnes již minulostí. Produkty a zázemí firmy nás oslovilo natolik, že jsme se rozhodli tuto značku dostat do České republiky. Začínali jsme prodávat zapletená kola a ráfky v rámci jednotek. Značku z Belgie jsme si prostě zamilovali. Kola se točila parádně a řídítka zatáčela v každém závodě bezchybně.

Následující rok do portfolia firma Berg přidala rám a náboje. Rám a jeho původní návrhy zůstaly podobné, jak je znáte nyní. Zatímco náboje jsou aktuálně již druhou generací, která se inspirovala společností Extralite. Tato společnost se specializuje na ultralehké náboje a jiné gramařiny. V nábojích nemají konkurenci.

Rok se s rokem sešel a v roce 2022 je na programu představení nové sedlovky. Dále už světlo světa spatřily i novinky, které chystá Berg do budoucna. Není tajemstvím, že po sedlovce je na programu ještě kokpit. Poté by se mělo začít pracovat na celoodpruženém rámu, bez kterého se na moderní trati XCO neobejdete. Primární zaměření značky Berg je na závodníka. A je opravdu nekompromisní. Váha, cena a kvalita je bezkonkurenční.

Berg se díky svým ambasadorům dostal i na světové poháry, mistrovství světa a třeba se brzy dočká i olympiády. Nejznámějšími tvářemi světového pelotonu, která v minulosti, nebo nyní sedlá komponenty BERG jsou: Wout Alleman a Jana Czeczinkarová. Belgický mladík se nyní začal specializovat na maratony a patří mezi nejužší světovou špičku. Na mistrovství světa, Cape Epic a dalších etapových závodech Wout už bude vždy patřit mezi favority na medaili. Cape Epic v roce 2022 okořenil i vyhranou etapou. Jana Czeczinkarová je mladá bikerka a cyklokrosařka, která s námi začala spoluprácovat v sezóně 2022. „Čičina“ se specializuje na cross-country, ale je schopná objet i maratonský závod na pódiovém umístění. Česká reprezentantka jezdí ráfky BERG Ratheberg 30 295g. Lehké výplety Janě pomohly  získat skalp mistryně ČR a obhájit skvělé umístění z ME, kde dojela v Top 10.

V roce 2024 se značka Berg musela přejmenovat na Porte. Bohužel značka Berg již vyráběla odrážedla a soud tudíž vynesl verdikt zcela jasně. Berg nemůže dělat komponenty na kola. Porte Bram jakožto majitel značky tak propůjčil své jméno i své značce. Od 1.1.2024 již budete naše produkty vídat s brandem PORTE.

Všem našim uživatelům a fanouškům značky Porte děkujeme za podporu a za důvěru, kterou jste nám dali. Věříme, že karbonové komponenty vás budou hnát za novými výzvami a lepšími časy.