Karbon nebo hliník?

Věčné téma cyklistů: Karbon vs. Hliník

Proč zrovna toto téma? Když mi praskl hliníkový rám nejmenované německé značky, dostal jsem možnost reklamační výměny. Bohužel výměna byla možná až po několika týdnech. Ještě k tomu existovala pouze jediná varianta – karbonový rám s nevelikým doplatkem. Rozbil jsem prasátko a po dlouhém váhání jsem karbon vzal. Po dvouletém řádění na karbonu, mohu spokojeně říct, že jsem se rozhodl správně. Jaké jsou výhody karbonu?

Váha – to je jasná věc. Nikdy bych ale netvrdil, že i půl kila na rámu je takový rozdíl. Jízdní vlastnosti jsou úplně jinde. Akcelerace, ovladatelnost a komfort.

Pohodlí – je opravdu významným kladem karbonového rámu. Karbon jako takový tlumí rázy o mnoho lépe, než hliník. Pokud si na karbonovém kole zvolíte správné tlaky v pneumatikách a k tomu máte správně nastavené tlumení, budete jako v bavlnce.

Tuhost – lehčího karbonu je neskutečná. V ostřejších pasážích vám karbon poskytne větší jistotu a to chcete.

Ovladatelnost – je lepší především díky váze kola. V dynamických pasážích, kde je každý gram znát, rozdíl pocítí opravdu každý. Nemluvě o výjezdech, ve kterých budete excelovat.

Opravitelnost – v případě karbonu je řešitelná. Oproti hliníku tak karbonový rám skýtá značnou výhodu. Hliník praskne, kdežto karbon se láme. Protože se karbonová vlákna kříží, jsme schopni poškozené místo opravit. Oprava karbonu stojí maximálně 5000,-, ale hliník bez záruky už nepoužiješ.

Cena vs. výkon – je jednoznačně pro koupi karbonového kola. Vím, že milovníci hliníku nebudou věřit, ale s odstupem času je to věc, za kterou si chci vždy připlatit a chci jí vlastnit. Kdo nezkusí, neuvěří. Samozřejmě jsou i levná karbonová kola, která nejsou kvalitní, ale pokud zvolíte osvědčenou značku, či značku s kladnými recenzemi budete happy. Komu koupě karbonového biku nezpůsobí existenční problémy, neváhejte. Vývoj v materiálech je enormní a rozdíl mezi materiály oceníte. Tento článek je pouze subjektivním vyjádřením mých pocitů, neberte to jako dogma.

Test karbonového rámu: https://www.youtube.com/watch?v=AX31sQHug54