O karbonu...

Řeč bude o karbonu, protože naše výrobky Porte jsou převážně právě z karbonu! 

Co je karbon?

Pokud mluvíme o karbonu, každý má na mysli kompozity z uhlíkových vláken, které jsou rozloženy v matrici z plastu. Uhlíková vlákna jsou vyráběná. Obsahuje uhlík a pomocí tepelných procesů je upravuje.

Uhlíková vlákna jsou extrémně lehká a mají vysokou pevnost v tahu. Věda se vyvíjí a tak oproti začátkům se pevnost v tahu téměř zdvojnásobila. Protože firma Porte jde s dobou a proto i my používáme ty nejnovější a nejmodernější materiály a technologie. Kvalita a technologický pokrok je naší základní filozofií.

Čím je karbon unikátní?

Výrobky z karbonu se vyznačují vysokou tuhostí, vynikající pevností a nízkou váhou. Nejzajímavější jsou z hlediska tahu. V tahovém zatížení jsou vynikající. To vyžaduje výborné pochopení zatížení a napětí, které musí určitá část komponentu odolat. Optimálním rozložením uhlíkových vláken v potřebném směru se šetří materiálem a výsledná hmotnost výrobku může být nižší. Proto je třeba při užívání karbonových věcí dbát na doporučená nastavení, jako je například utahovací moment atp.

Technologie výroby karbonu.

Jedničkou na trhu je japonská společnost Toray. Tyto vlákna se těší největší popularitě. Jejich vlákna s názvem T1000 mají zhruba o 30% vyšší pevnost v tahu, než vlákna s označením T700. Vlákna s označením T700 se donedávna používala v cykloprůmyslu, ale nyní jsou nahrazena právě vlákny T800 a T1000. Faktem je, že vlákna T1000 stojí při výrobě dvojnásobek toho, co vlákna T700. Firma Porte využívá vlákna T1000 a T800 k výrobě karbonových produktů.

K faktor určuje počet vláken v jednom prameni. Jistě znáte označení 3K, 2K nebo 1K. Tato zkratka znamená 3K = 3000 vláken v prameni atd. Tyto vlákna bývají propleteny a tím vznikne karbonová textílie. Rozdíly mezi nimi jsou především ve vzhledu. Zkratka UD označuje anglickou zkratku slova unidirectional. Při této metodě leží vlákna paralelně v jednom směru. UD karbon se odlišuje vzhledem, ale i vlastnostmi. Společnost Porte využívá k výrobě svých výrobků UD vrstvení.